VILKA ÄR VI OCH VAD GÖR VI?

OM SPEXET

Latinspexet är en ideell elevdriven förening som består av cirka 100 elever på Malmö Latinskola. År 2018 grundades Latinspexet av Sara Månsson och Caroline Wollberg med en vision om att skapa Malmös bästa och roligaste spexföreställning. Varje år producerar vi inom Latinspexet en sprillans ny produktion med hjälp av våra fantastiska elever. Eleverna är uppdelade i 11 olika grupper med olika ansvarsområden och tillsammans lyckas vi varje år skapa en fantastisk gemenskap och en otrolig föreställning.

 

Traditionellt sett är ett spex en satirföreställning där en historisk händelse eller ett litterärt verk behandlas med musik, dans och komik. Trots att det slutgiltiga målet med Latinspexet är föreställningen i mars varje år är vi så mycket mer än bara en teaterföreställning. Att arbeta med Latinspexet innebär att man under spexårets gång möter människor från andra årskurser och linjer på skolan som man aldrig träffat annars. Spexet innebär också en möjlighet att prova på och utveckla förmågor tillsammans med andra med samma intresse. 

 

I år sätter Latinspexet återigen upp ett alldeles nyskrivet manus i Malmö Latinskolas Nya Aula. Info om när och hur kommer publiceras på hemsidan i Februari. Hoppas att vi ses på årets spexföreställningar!

 

Vill du följa årets spexresa ytterligare? Följ oss då på instagram @latinspexet!

MVH Generalerna

Vi, Selma och Dylan, har känt varandra sedan mellanstadiet och då vi gick på teater ihop. Vi var då lyckligt ovetandes om vilket ärofyllt uppdrag som skulle komma till oss flera år senare. I ettan sökte vi båda till Latinspexet, året när LOVE YOU TO THE MOON AND BACK blev till. Selma kom med i skådis och Dylan i Ljud- & ljus. Under hela vårt första spexår fick vi träffa otroligt många härliga personer på skolan och förstå varför just spexet, är så oerhört viktigt för sammanhållningen och gemenskapen på skolan. Detta året växte den så kallade spexkärleken sig stark inom oss, och det stod självklart för oss båda att vi vill att spexet ska vara en stor del av hela vår gymnasietid, inte bara under ettan. 

 

Spexåret därpå, då DYNASTI SODOMI sattes upp, var Dylan Ljud- & Ljusminister och Selma var återigen med i skådis. Spexkärleken växte ytterligare i oss och engagemanget blev allt större, både från vår egen sida och från övriga elever på skolan. Föreställningen blev en succé och en stund därefter blev vi uppringda av det årets generaler, Harald Gerdmar och Frida Martinsdotter, och fick frågan om vi ville leda nästa års spex. Svaret på den frågan var självklart ja - vårt livs bästa beslut om ni frågar oss. 

 

Arbetet med årets spex är i full gång, och vi längtar tills vi kan dela arbetet med er!

 

MVH 

Era generaler,

Dylan Ellgren Wermén & Selma Östlin Pagh

generaler_edited.jpg