VEM ÄR VI OCH VAD GÖR VI?

OM SPEXET

Latinspexet är en ideell teaterförening som grundades i juni 2018 av Sara Månsson och Caroline Wollberg på Malmö Latinskola med visionen att sätta upp en teaterföreställning. I år är det Frida Martinsdotter och Harald Gerdmar som ser till att spexet lever vidare på skolan.

 

Traditionellt sett är ett spex en satir där en historisk händelse behandlas med musik och komik. Latinspexet är ett elevdrivet projekt där cirka 100 personer från olika program och årskurser är delaktiga på olika sätt. Detta skapar en fantastisk gemenskap och sammanhållning mellan alla involverade, samtidigt som det gör gymnasietiden till något mycket mer än bara plugg. Exempelvis kan du vara med i skådis för att få skådespela, vara en del av bandet för att spela musik eller i manusgruppen för att få låta din kreativitet sprudla. Fler grupper är bland annat dekor och rekvisita, kostym eller event. Under året jobbar 12 olika grupper för att tillsammans nå målet att sätta upp en teaterföreställning och samtidigt ha extremt kul och få massor av nya vänner på vägen. 

 

I år sätter Latinspexet återigen upp sitt alldeles nyskrivna manus för tredje året i rad, men på grund av de rådande restriktionerna har vi fått ta det tuffa beslutet att spela in årets uppsättning. Med hjälp av Foto/film-gruppen har vi ändå kunnat fånga allt vad ett gymnasiespex på Latin innebär och vi är snart redo att få dela det med hela skolan och alla nära och kära.

Under förra årets spex “LOVE YOU TO THE MOON AND BACK” träffades vi för första gången och med den gemensamma kärleken för Latinspexet blev vi snabbt vänner. Vi båda brinner för att syssla med kreativa projekt samt träffa nya människor, så när förra generalerna, Ira och Filippa, frågade oss om vi ville ta över Latinspexet var det ett självklart JA från vår sida. Spexet har blivit en stor del av våran vardag och vi har lagt ner mycket jobb och energi för att bidra så gott vi kan för att skapa ett så minnesvärt och roligt tredje spex i Malmö Latins historia. Det är en stor ära att få lov att se till att Latinspexet blir en tradition som är på skolan för att stanna. Vårt mål med i år har varit att alla ska få möjlighet att bidra på sitt sätt och få ta del av den fina gemenskapen som Latinspexet innebär. Förra årets spex “Love you to the moon and back” är en svårslagen succé men vi ska göra allt i vår väg för att det ska bli ännu en dundersuccé i år och vi har stora planer att lyckas, trots rådande pandemi. Det kan ni ge er på!

 

MVH

Generalerna,

Frida Martinsdotter och Harald Gerdmar

MVH Generalerna